Διεύθυνση

Διεύθυνση: Λεωφόρος Κωνσταντίνου Καραμανλή 16,

Άμφισσα, Τ.Κ 33 100

Κινητό: 698 977 6871 , 697 041 3929

info@kinisi-exelixi.gr

Ψυχολογική Υποστήριξη & Συμβουλευτική


H Συμβουλευτική ψυχολογία έχει σαν σκοπό στην στήριξη του ανθρώπου στο να βοηθήσει τον εαυτό του να σκέφτεται περισσότερο θετικά για τον ίδιο και τις δυνατότητές του, αλλά και τις δύσκολες καταστάσεις των προβλημάτων που καλείται να αντιμετωπίσει. Η παροχή βοήθειας είναι, συνήθως, έμμεση και δεν αποσκοπεί στην άμεση παροχή έτοιμων συμβουλών και υποδείξεων στον θεραπευόμενο. Σκοπός είναι:

  • η δραστηριοποίηση του θεραπευόμενου και η ενεργοποίηση των δυνατοτήτων που διαθέτει, τις οποίες δεν αξιοποιεί πάντα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο
  • να εντοπίσει με την βοήθεια του ψυχολόγου με πιο αντικειμενικό τρόπο και αποστασιοποιημένο, τα προβλήματα που επηρεάζουν την ψυχική του υγεία και κατά συνέπεια την ζωή του.


Η Συμβουλευτική διαδικασία σε παιδιά είναι η στήριξη του ίδιου του παιδιού και η στήριξη της οικογένειάς του, αλλά και του συνόλου της μαθητικής τάξης, ώστε να το αποδεχθεί. Κρίνεται απαραίτητη όταν παρουσιάζεται αδυναμία του ατόμου να ενταχθεί στο περιβάλλον του ή στις περιπτώσεις που είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό από αυτό. Στόχος είναι η ενεργοποίηση του ατόμου και η ψυχολογική του υποστήριξη. Πολύ σημαντικός παράγοντας, για τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοιου είδους δυσκολίες και που χρειάζονται συμβουλευτική υποστήριξη, είναι η πρόσβαση στην εσωτερική συναισθηματική νοημοσύνη όπως, το κουράγιο να συνεχίσουν να προσπαθούν, στη συμπαράσταση και στην ανάπτυξη ικανότητας αντοχής στην αποτυχία ή στην απόρριψη. 


Στοχεύει στην καλλιέργεια των κοινωνικών τους δεξιοτήτων, για να είναι σε θέση να εναρμονιστούν με το περιβάλλον τους, να αυτονομηθούν με θάρρος, τόλμη, αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση. Οι γονείς των παιδιών με ιδιαιτερότητες έχουν την ανάγκη κατανόησης και υποστήριξης από τον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Έρχονται αντιμέτωποι με μία δύσκολη πραγματικότητα και με μια εικόνα του παιδιού τους, που δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους. Έτσι διανύουν μια δύσκολη πορεία μέχρι να φτάσουν στη στιγμή που θα αποδεχτούν το παιδί τους όπως ακριβώς γεννήθηκε. Αυτό που ιδιαίτερα τονίζεται και θεωρείται εξέχουσας σημασίας είναι η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στο σύμβουλο και το παιδί. Η σχέση αυτή περιλαμβάνει όλα εκείνα τα συναισθήματα και τις στάσεις που έχουν τα δύο άτομα που παίρνουν μέρος στη συμβουλευτική ο ένας για τον άλλο. Η σχέση πρέπει να χτίζεται από τις πρώτες κιόλας συνεδρίες, έτσι ώστε να κάνει το παιδί να νιώσει άνετα και να επιθυμεί να επιστρέψει σε επόμενες συναντήσεις αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.


Η ειδικότητα του παιδοψυχολόγου μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στην υγεία της οικογένειας. Δίνει στους γονείς τους πόρους για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να προχωρήσουν στα στάδια ανάπτυξης και προσφέρει υποστήριξη στις πιθανές προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει το παιδί στους τομείς της μάθησης, της κοινωνικότητας και της προσωπικής ανάπτυξης.



|

Share by: